Prkénko ze skládaného bambusu. Více
Nespornou výhodou bambusového prkénka je, že se materiál postará o přírodní anti-bakteriální ochranu. Na rozdíl od ostatních materiálů (zejména javorového dřeva), do sebe nepropouští kyseliny a také barviva, která jsou obsažená v potravinách.
Bambusové prkénko je obzvláště odolné proti vlhkosti (nenasákne vodu ani nevytváří živnou půdu pro bakterie) a je tak pevné, že je v podstatě odolné proti deformaci a prasklinám. Údržba je podobná jako u dřevěných krájecích prkének, ovšem s menší potřebou intenzity.
Po použití prkénko krátce opláchněte horkou vodou a saponátem, poté jej osušte tak, aby na jeho povrchu nezůstala voda. Po krájení masa můžete prkénko dezinfikovat hadříkem namočeným v čerstvé citronové šťávě či bílém octě. Tento postup vám zaručí také to, že na prkénku nezůstanou nežádoucí pachy a chutě dříve krájených potravin. Po umytí pak nechte prkénko volně doschnout, neuklízejte jej hned do skříňky.